Navegando por Autor "Costa, Raiane Medeiros"
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Tese Alimentos ultraprocessados: influência nas escolhas alimentares, no consumo dos grupos de alimentos e na ingestão de nutrientes em trabalhadores da indústria de transformação do Rio Grande do Norte(Universidade Federal do Rio Grande do Norte, 2025-04-25) Costa, Raiane Medeiros; Oliveira, Antonio Manuel Gouveia de; Bezerra, Ingrid Wilza Leal; http://lattes.cnpq.br/0148928535788097; https://orcid.org/0000-0001-9103-6532; http://lattes.cnpq.br/0119633997550691; http://lattes.cnpq.br/0693444860836531; Lopes, Márcia Marilia Gomes Dantas; https://orcid.org/0000-0002-0011-576X; http://lattes.cnpq.br/0512077912732473; Rocha, Maria Cecilia; http://lattes.cnpq.br/5774873291908583; Gomes, Sávio Marcelino; https://orcid.org/0000-0002-6320-2502; http://lattes.cnpq.br/9749310071541254; Passos, Thais Souza; https://orcid.org/0000-0003-2054-1544; http://lattes.cnpq.br/9685790797554876O consumo dos alimentos ultraprocessados (AUP) vem crescendo em todo o mundo, modificando escolhas alimentares e substituindo os alimentos frescos e minimamente processados no hábito alimentar das populações. O objetivo deste projeto foi avaliar possíveis efeitos nutricionais do consumo de AUP sobre o consumo de nutrientes, desvios das recomendações nutricionais e as tendências de consumo de grupos de alimentos. Este é um estudo observacional, transversal, baseado numa amostra probabilística que contou com 921 trabalhadores de 33 empresas da transformação no Rio Grande do Norte (média de idade 38 anos, 56% homens). Foi utilizado o Recordatório de 24h, com posterior classificação de grupos alimentares e níveis de processamento de acordo com o Guia Alimentar para a População Brasileira. O Stata 15.1 foi utilizado para a análise estatística dos dados com os métodos de regressão linear ou regressão logística. Um maior consumo de AUP foi associado a uma maior ingestão de energia, carboidratos e gorduras e menor consumo de alimentos in natura ao minimamente processados. Somado a isso, o consumo de Carnes Mecanicamente Separadas (CMS) representou cerca de 10% da ingestão energética diária total dos indivíduos, sendo quase metade da energia provenientes de AUP fornecida durante o dia, observando-se, também, uma tendência de substituição de proteínas de fontes não processadas por CMS. Ao analisar as inadequações nutricionais, a população geral apresenta déficits em energia e de todos os macronutrientes, bem como desvios em alguns micronutrientes. Com o aumento da contribuição de AUP na dieta, há uma tendência para uma maior ingestão de energia, que decorre principalmente do aumento da ingestão de gorduras e carboidratos e, inversamente, diminuição da ingestão de proteínas e fibras.TCC Determinação da glicemia de jejum em trabalhadores vinculados ao Programa de Alimentação do Trabalhador no Rio Grande do Norte(Universidade Federal do Rio Grande do Norte, 2022-11-01) Araújo, Natanael José de; Oliveira, Antônio Manuel Gouveia de; Bezerra, Ingrid Wilza Leal; http://lattes.cnpq.br/0148928535788097; http://lattes.cnpq.br/0119633997550691; Ururahy, Marcela Abbott Galvão; http://lattes.cnpq.br/8016222352823817; Costa, Raiane MedeirosO Diabete Mellitus do tipo 2 é o tipo mais comum. Está frequentemente associado a fatores como a obesidade e envelhecimento. Tem início insidioso e é caracterizado por resistência à insulina e deficiência parcial de secreção de insulina pelas células ß pancreáticas, além de alterações na secreção de incretinas. Atualmente os critérios aceitos para o diagnóstico do DM com utilização da glicemia de jejum são: normoglicemia:<100mg/dL, pré-diabetes: ≥100mg/dL a <126mg/dL , e diabetes estabelecido: >125mg/dL . Estudos realizados com trabalhadores vinculados ao Programa de Alimentação do Trabalhador (PAT) têm demonstrado o risco de desenvolvimento de DCV e doenças metabólicas nesse grupo populacional, evidenciando a necessidade de monitoramento dos seus indicadores de saúde. O objetivo desse estudo foi determinar a glicemia de jejum de trabalhadores vinculados ao PAT no RN. Foi realizado um estudo experimental, transversal e prospectivo com base numa amostra aleatória probabilística, estratificada, em multi-estágios. O campo de aplicação foi a indústria do Setor de Transformação, representada pelos segmentos alimentos e bebidas, têxtil, e de minerais não-metálicos. Os trabalhadores foram submetidos à coleta de sangue, em jejum de 12h. O valor médio de glicemia de jejum encontrado para o conjunto de trabalhadores que participaram desta pesquisa foi de 87,8 ± 26,6 mg/dL. Do total de participantes 87,2% apresentaram normoglicemia, 9,9% pré-diabetes e 2,9% diabetes estabelecido.Dissertação Influência do programa de alimentação do trabalhador no estado nutricional antropométrico de trabalhadores de indústrias de transformação(Universidade Federal do Rio Grande do Norte, 2021-04-05) Costa, Raiane Medeiros; Oliveira, Antônio Manuel Gouveia de; Bezerra, Ingrid Wilza Leal; ; http://lattes.cnpq.br/0148928535788097; ; http://lattes.cnpq.br/0119633997550691; ; http://lattes.cnpq.br/0693444860836531; Pequeno, Nila Patrícia Freire; ; http://lattes.cnpq.br/7716981037879544; Ferreira, Flávia Emília Leite de Lima; ; http://lattes.cnpq.br/5348717261204017Este estudo teve por objetivo investigar a associação entre participação no Programa de Alimentação do Trabalhador (PAT) e o ganho de peso, por meio da comparação do IMC, circunferência da cintura (CC) e consumo de nutrientes em trabalhadores do sexo masculino e feminino entre indústrias vinculadas e não vinculadas do PAT.Tratou-se de um estudo observacional, transversal, prospectivo, com base em uma amostra probabilística representativa da população de trabalhadores da indústria de transformação do estado do Rio Grande do Norte no Brasil obtida por amostragem estratificada proporcional e em dois estágios, comparativa entre empresas vinculadas e não vinculadas ao PAT. Foram realizadas medições de peso e estatura para determinação do índice de massa corporal (IMC), da circunferência da cintura (CC) e inquérito alimentar por recordatório de 24 horas para quantificação do consumo de energia e macronutrientes. A análise estatística foi realizada separadamente em cada sexo utilizando modelos de regressão de efeitos mistos linear e logística multinível para comparação entre os grupos das principais variáveis do estudo. Foram avaliados 929 trabalhadores (484 de indústrias não vinculadas ao PAT e 445 de indústrias vinculadas) em 33 empresas. Em comparação com trabalhadores não vinculados ao PAT, os homens do Grupo PAT apresentaram maior IMC (+1,08 kg / m², p <0,001), maior CC (+ 3,27 cm, p <0,001) e maior prevalência de obesidade (OR 1,67, p <0,001); no sexo feminino, não houve diferenças estatisticamente significativas nos parâmetros antropométricos, mas o grupo PAT apresentou menor prevalência de obesidade (OR 0,49, p = 0,05). Na comparação do consumo, os homens do grupo PAT apresentaram maior consumo de carboidratos (+39,5 kcal, p = 0,02) e de proteínas (+11,1 kcal, p = 0,08) no almoço, enquanto as mulheres obtiveram menor consumo de proteínas (-14,2kcal, p = 0,04). Em conclusão, participação no PAT se associa a aumento do IMC e da CC entre os trabalhadores do sexo masculino, mas não no sexo feminino, apresentando as mulheres do grupo PAT uma ingestão alimentar qualitativamente melhor quando comparado com as trabalhadoras não vinculadas ao programa, com menor consumo calórico diário (-92,5, p = 0,03) de todos os macronutrientes e de sódio.Artigo Long-term effect of the Brazilian workers’ food program on the nutritional status of manufacturing workers: a population-based prospective cohort study(PLoS One, 2020-04) Bezerra, Ingrid Wilza Leal; Torres, Karina Gomes; Pereira, Gabriela Santana; Costa, Raiane Medeiros; Souza, Anissa Melo de; Oliveira, Antônio GouveiaBackground: The Brazilian Workers Food Program (WFP) is a public policy program of nutritional assistance to workers, with the main objective of improving nutritional conditions, which was implemented 40 years ago and serves over 21.4 million workers. Objectives: To compare the long-term change in anthropometric indicators of the nutritional status and dietary intake between workers of manufacturing industries adherent to and non-adherent to the WFP. Methods A prospective cohort study, based on a combined stratified and multistage probability sampling, was carried out, with two waves with a 4-year interval. The change in body mass index (BMI), waist circumference (WC) and dietary intake at lunch by the 24-hour recall method were compared between groups with analysis of covariance. Results A total of 273 workers in 16 industries from an initial cohort of 1069 workers in 26 industries of the State of Rio Grande do Norte in Brazil were evaluated in the two waves. The mean age was 37±10 years and 53.1% were male, with no differences between groups in age and sex distribution. BMI increased in both groups (0.44 kg/m2 in non-WFP, p = 0.003, and 0.56 kg/m2 in WFP, p = 0.0006) and WC increased in the WFP group (1.50 cm, p = 0.0006). BMI change over time did not show statistical differences between groups (p = 0.54) but WC had a greater increase in the WFP group (difference 1.37 cm, p = 0.047). There were no differences between groups in the change over time of the dietary intake. Conclusion: BMI and WC increased over time in manufacturing workers of industries both adherent and non-adherent to the WFP, but with a greater increase of WC in the WFP group. In order to achieve the objectives of the WFP, there will be a need for periodic evaluation and monitoring of nutritional indicators in these workers and implementation of monitoring and enforcement actions of the WFPArtigo Participation in a food assistance program and excessive weight gain: an evaluation of the brazilian worker's food program in male and female manufacturing workers(BMC Public Health, 2022-07) Bezerra, Ingrid Wilza Leal; Costa, Raiane Medeiros; Torres, Karina Gomes; Pereira, Gabriela Santana; Souza, Anissa Melo de; Oliveira, Antonio GouveiaBackground: Several published studies have reported an association between participation in a food assistance program and greater prevalence of overweight/obesity. Our aim was to compare nutritional status and nutrient consumption between workers from manufacturing companies participant and non-participant in the Brazilian Workers’ Food Program (WFP). Design: Cross-sectional survey, based on a probability sample of manufacturing workers in Brazil obtained by stratifed two-stage sampling, comparative between WFP and non-WFP participating companies. Body mass index (BMI), waist circumference (WC), and nutrient consumption (24-hour recall) were collected by trained nutritionists. Statistical analysis was done separately in each sex with mixed efects multilevel linear regression model including sampling weights and covariate adjustment. Results: Thirty-three companies were randomly selected from all companies in three diferent economic activity sectors (food and beverages, non-metallic minerals, and textiles) in North-eastern Brazil, with stratifcation by company size, and a random sample of 929 workers (484 from non-WFP and 445 from WFP companies) was obtained from those companies. In males, the WFP group had higher BMI (+1.08 kg/m2 , p<0.001), greater WC (+3.27 cm, p<0.001) and greater prevalence of obesity (OR 1.67, p<0.001). In females, no statistical signifcant diferences were observed in anthropometric parameters, but the WFP group had lower prevalence of obesity (OR 0.49, p=0.05). Among workers in companies that provide lunch, males from WFP companies have greater consumption of carbohydrates (+39.5 kcal, p=0.02) and protein (+11.1 kcal, p=0.08), while females have lower protein consumption (−14.2 kcal, p=0.04) and also lower total daily consumption of carbohydrates (−59.3 Kcal, p=0.05) and total lipids (−14.2 Kcal, p=0.04). Conclusions: Participation in the WFP is associated with increased BMI and WC among male workers; however, this association was not found in females. Compared to the non-WFP group, in the WFP group, males have greater consumption of carbohydrates and protein at lunch, while women have lower protein intake. These results indicate the need that proposals for public policies aimed to the improvement of the nutritional status of populations take into consideration the diferent efects of food assistance programs in males and femalesTCC Perfil nutricional antropométrico de trabalhadores de indústrias de transformação de grande porte vinculadas ao Programa de Alimentação do Trabalhador(Universidade Federal do Rio Grande do Norte, 2018-12-06) Medeiros, Andréa Albuquerque de; Bezerra, Ingrid Wilza Leal; Raiane Medeiros Costa; Bezerra, Ingrid Wilza Leal; Pinheiro, Liana Galvão Bacurau; Costa, Raiane MedeirosO Programa de Alimentação do Trabalhador (PAT) visa melhorar as condições nutricionais dos trabalhadores com repercussões positivas para a qualidade de vida, por meio da alimentação ofertada, considerando o fato de que grande parcela da população adulta realiza ao menos uma grande refeição nos locais de trabalho, tornando-os espaços estratégicos para a promoção de uma alimentação saudável. A avaliação do estado nutricional surge como um método essencial para conhecer o estado nutricional de indivíduos e populações e, assim, embasar condutas dietéticas adequadas. O objetivo desse estudo foi avaliar o perfil nutricional antropométrico dos trabalhadores de indústrias de grande porte do setor de transformação vinculadas ao PAT do Rio Grande do Norte. Para tanto, foi desenvolvido um estudo observacional analítico, transversal, prospectivo de natureza quantitativa, com três indústrias de grande porte do Setor de Transformação. Como resultados da média das três indústrias, constatou-se que, de acordo com a classificação do IMC, 35,31% daqueles trabalhadores foram classificados como eutróficos, porém um número considerável dentre eles encontrava-se com o IMC acima da normalidade, onde, 39,08% apresentavam sobrepeso e 25,60% foram classificados como obesos. Em se tratando da circunferência abdominal, a média entre o público masculino foi de 90,85cm (±12,22) e no feminino 89,99cm (±11,90), dessa maneira, o risco normal para o desenvolvimento de doenças cardiovasculares foi de 46,52%, risco aumentado de 24,03% e risco muito aumentado 29,45%. Conclui-se que há risco nutricional entre esses trabalhadores e, portanto, faz-se necessário a realização do monitoramento periódico do seu estado nutricional associado a medidas educativas voltadas para a alimentação saudável, que repercuta favoravelmente na saúde dessa população.Artigo Quantitative and qualitative changes in diet associated with the consumption of ultra-processed foods: a survey on a representative sample of manufacturing workers in brazil(Nutrients, 2023-06) Morais, Célia Márcia Medeiros de; Costa, Raiane Medeiros; Bezerra, Ingrid Wilza Leal; Souza, Anissa Melo de; Torres, Karina Gomes; Pereira, Gabriela Santana; Oliveira, Antonio GouveiaThe increasing intake of ultra-processed (UP) foods is causing changes in the profile of food and nutrient consumption, negatively influencing consumer behavior. The present study aimed to evaluate the influence of UP foods on the diet of Brazilian adults, verifying the association between its increasing contribution to total energy and trends in the consumption of other NOVA groups, food subgroups, energy consumption, and macro- and micronutrients. We conducted an observational, cross-sectional study of a probability sample of 921 manufacturing workers in the state of Rio Grande do Norte, Brazil, from a combined stratified and two-stage survey. Trends in consumption across quintiles of UP food contribution to the total energy intake were tested with linear regression. The results showed that higher UP food consumption is associated with a higher intake of energy, carbohydrates and total-, mono- and polyunsaturated fats, saturated fats and trans fats, and the micronutrients calcium, iron and thiamine; and higher consumption of ready-to-eat foods, accompanied by lower consumption of foods that require preparation, such as beans, tubers and roots, vegetables and fruits, which may represent a risk for the development of non-transmissible chronic diseases in this populationArtigo Relationship between metabolic syndrome and the Brazilian worker's food program in male and female manufacturing workers(Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity: Targets and Therapy, 2020-10) Bezerra, Ingrid Wilza Leal; Pereira, Gabriela Santana; Souza, Anissa Melo de; Santos, Isabelle Cristina Clemente dos; Silbiger, Vivian Nogueira; Costa, Raiane Medeiros; Torres, Karina Gomes; Oliveira, Antônio GouveiaIntroduction: Several studies have reported increased cardiometabolic risk among workers assisted by food assistance public policies. The aim of this study was to estimate the prevalence of metabolic syndrome (MetS) and its individual components among manufacturing workers and their relationship to the Brazilian Workers’ Food Program (WFP). Methods: It was a prospective, cross-sectional, two-stage survey comparative of manufacturing workers from companies adherent and non-adherent to the WFP stratified by sector of activity and company size. The workers were interviewed in the workplace, and data on waist circumference (WC), blood pressure, and 12-hours fasting blood glucose (FBG), serum triglycerides (TG), and total and HDL-cholesterol were obtained. Mixed effects multilevel regression was used to compare WFP and non-WFP groups separately in each sex. All subjects gave written informed consent. Results: The survey included 332 workers from 16 WFP companies and 344 workers from 17 non-WFP companies. The general prevalence of MetS, according to IDF/AHA/NHLBI criteria, was high but not statistically different between sexes (39.8% in females versus 28.5% for males, p=0.16). Statistically significant differences were found between sexes in the prevalence of individual components: WC (77.8% in females versus 38.3% in males, p=0.002), TG (27.3% in females versus 40.8% in males, p=0.07), and HDL-C (52.2% in females versus 43.1% in males, p=0.05). Among males, MetS prevalence was significantly higher in the WFP group (33.0% versus 23.9%, p=0.008), and, in the individual components, the WFP group had higher prevalence of increased WC (47.0% versus 29.4%, p<0.001) and elevated FBG (8.9% versus 6.3%, p<0.001), as well as greater average levels of TG, HDL-C and FBG. Among female workers, no statistically significant differences between groups were observed in MetS prevalence and its individual components, but WFP female worker presented lower systolic and diastolic blood pressure. Conclusion: In a low-income population, male manufacturing workers participating in a food assistance program are at increased risk of MetS, an effect that was not identified among female workersArtigo Relationships between motivations for food choices and consumption of food groups: a prospective cross-sectional survey in manufacturing workers in Brazil(Nutrients, 2020-05) Bezerra, Ingrid Wilza Leal; Souza, Anissa Melo de; Pereira, Gabriela Santana; Torres, Karina Gomes; Costa, Raiane Medeiros; Oliveira, Antônio GouveiaMotivations for food choices may determine consumption, and understanding that relationship may help direct strategies for formulating diets. This study aimed to identify associations between motivations for food choices and consumption of food groups. An observational cross-sectional survey was conducted in 921 manufacturing workers from 33 companies in Brazil, based on a stratified two-stage probability sample. Motivations for food choices were assessed with the Food Choice Questionnaire, and intake of food groups was measured using 24-h dietary recall. Consumption was classified into 31 food groups defined according to their nutritional value and the NOVA classification. Data were analyzed with multilevel mixed-effects regression. The results showed that sensory appeal and price were the most important motivations for food choices, while ethical concern was less important. Sensory appeal was positively associated with consumption of industrialized condiments (p = 0.022), price showed a negative correlation with consumption of plant oils (p = 0.022), ethical concern showed positive correlation within consumption white meat (p = 0.065) and negative correlation within pasta dishes (p < 0.001). Regarding the NOVA classification, health correlated with an increase in consumption of unprocessed foods (p = 0.017) and weight control with a decrease in consumption of processed culinary ingredients (p = 0.057)