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Navegando por Autor "Miranda, Maria Raquel Alcântara de"

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    Artigo
    Biological activity of proteins from pulps of tropical fruits
    (Food Chemistry, 2004-03) Bezerra, Ingrid Wilza Leal; Araújo, Carina Leite de; Dantas, Isabelle C.; Lima, Tônia V. S.; Oliveira, Adeliana Silva de; Miranda, Maria Raquel Alcântara de; Leite, Edda Lisboa; Sales, Maurı́cio Pereira de
    Proteins present in fruit pulps were extracted and concentrated to 90% saturation point with ammonium sulfate. The total protein content (mg/g) from each fruit pulp was: Assai (0.20), Suriname Cherry (0.10), Mangaba (0.62), Yellow Mombim (0.15), Acerola (0.17), Cupuassu (0.54), Melon (0.24) and Passion fruit (0.80). Inhibitory activity against digestive enzymes, bovine trypsin, human salivary a-amylase and porcine pancreatic a-amylase, were assessed. Results show that inhibitory activity against pancreatic a-amylase was greater in yellow mombim and cupuassu pulps with 0.0345 and 0.0335 mg inhibitor/g pulp, respectively. Melon and assai pulps had the greatest inhibitory activity towards salivary a-amylase with 0.042 and 0.142 mg inhibitor/g pulp, respectively. Antitryptic activity was detected in Assai, mangaba, yellow mombim, suriname cherry, acerola and cupuassu. The levels of inhibitory activity were low for most fruits and those with highest activities were assaı´ (0.054 mg/g), mangaba (0.0395 mg/g) and caja´ (0.0328 mg/g)
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    Artigo
    Comparative digestibility and the inhibition of mammalian digestive enzymes from mature and immature cowpea (Vigna unguiculata (L.) Walp.) seeds
    (Food Control, 2004) Morais, Ana Heloneida de Araújo; Lima, Liziane Maria de; Oliveira, Antônia Elenir Amâncio; Pereira, Railene; Miranda, Maria Raquel Alcântara de; Sales, Maurício Pereira de
    Globulins and albumins from mature cowpea seeds had inhibitory activity levels of 9.5 and 67.1 units trypsin inhibited per mg protein and globulins and albumins from immature seeds had trypsin inhibitory activity levels of 6.3 and 26.6 units trypsin inhibited per mg protein, respectively. Albumins from immature seeds had inhibitory activity level of 4 units salivary amylase inhibited per mg albumin. The globulins (native and heated) from both seeds were submitted to hydrolysis by trypsin and analyzed by SDS-PAGE. Native globulins from mature and immature seeds showed digestion products of ∼30 and ∼20 kDa, respectively. Trypsin strongly digested heated globulins from both kinds cowpeas
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    Dissertação
    A mobilização de lipídeos e proteínas de reserva é simultaneamente modulada por açúcares durante o estabelecimento da plântula em girassol
    (2015-10-29) Barros, Paula Simone Ortiz; Voigt, Eduardo Luiz; Lucio, Paulo Sergio Marinho; ; ; ; Santos, Elizeu Antunes dos; ; Miranda, Maria Raquel Alcântara de;
    Experimentos de suplementação in vitro utilizando plântulas de girassol foram realizados para investigar o efeito modulador de açúcares exógenos sobre a mobilização de diferentes reservas e as alterações concomitantes sobre a partição de metabólitos e a atividade de enzimas degradadoras. Quando sacarose 100 mM foi adicionada ao meio de cultura, a mobilização de lipídeos e proteínas de reserva foi retardada nos cotilédones. Uma mistura equimolar de glicose e frutose falhou em mimetizar esta resposta, mas resultados semelhantes foram encontrados utilizando concentração equimolar de glicose ou análogos não metabolizáveis da glicose. O atraso da mobilização lipídeos e proteínas de reserva é acompanhado pela acumulação de açúcares não redutores em um gradiente decrescente das raízes para os cotilédones. Além disso, a glicose e os açúcares não-metabolizáveis, manose e 3-O-metil-glicose, foram capazes de diminuir a atividade de lipases, amilases e proteases ácidas nos cotilédones. De acordo com estes resultados, açúcares exógenos modulam a mobilização das principais reservas (lipídeos e proteínas de reserva) durante o estabelecimento de plântulas em girassol. Esta resposta não foi especificamente desencadeada por sacarose e não foi exclusivamente devido a efeitos metabólicos dos açúcares. As atividades das diferentes enzimas degradadoras de reservas são simultaneamente moduladas pela glicose exógena. Um gradiente de açúcares não redutores (provavelmente sacarose) pode desempenhar um papel na sinalização à longa distância, indicando alterações da relação fonte-dreno.
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