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Título: Estudo de ß-glucanas extraídas dos fungos Geastrum saccatum e Polyporos dermoporus: características químicas e atividades biológicas
Autor(es): Dore, Celina Maria Pinto Guerra
Palavras-chave: Fungos;Glucanas;Radicais livres;Inflamação;Free radicals;Mushrooms;Glucans;Inflammation
Data do documento: 4-Mai-2006
Editor: Universidade Federal do Rio Grande do Norte
Citação: DORE, Celina Maria Pinto Guerra. Estudo de ß-glucanas extraídas dos fungos Geastrum saccatum e Polyporos dermoporus: características químicas e atividades biológicas. 2006. 93 f. Dissertação (Mestrado em Bioquímica; Biologia Molecular) - Universidade Federal do Rio Grande do Norte, Natal, 2006.
Resumo: Fungal polysaccharides have received a great deal of attention due to itsbecause of their potential use in a wide rangegreat variety fromof industries. Some studies have demonstrated that polysaccharides extracted offrom basidiomycetes they have presented significant properties as anti-inflammatory, antimicrobial, antioxidant and anti-tumoral properties. In spite of thisDespite these potential properties, these mushrooms have not been insufficiently investigated, and the great number of antibiotics number produced forby these organisms suggests that they canmay be a new source of bioactives composites source. In tThe present work, reports onlated the chemical composition, potential antioxidant, antiinflammatory and citotoxycity of extracted polymers extracted offrom the fruits bodies of the fungiius Geastrum saccatum and Polyporus dermoporus, native mushrooms of the Atlantic forest inof the state of the Rio Grande do Norte, Brazil. The Cchemical analyses had revealed ademonstrated text of total sugar rates of 65% and 49%, and proteins of 7.0% for in extracts of G. saccatum and P. dermoporus extracts, respectively. The analyses ofNMR spectroscopy of RMN had demonstrated that these extracts are composites forof a complex involving β- glucans and- proteins complex. The inhibition of the formation of superoxide radicals formation was of 88.4% in G. saccatum and 83.3% in P. dermoporus, and 75 and 100% for inhibition of hydroxyls radicals inhibition. TopicalThe topic application of extracts the 10, 30 and 50 mg/kg extract in BALBc mice with cutaneous inflammation induced byfor croton oil demonstrated to inhibitedion of ear edema of ear and cells polimorfonuclears cells atin the inflamed siteplace, being this reply more effective in lower concentrations being more effective. The evaluation of the glucans of G. saccatum and P. dermoporus glucans under induced pleurisy for carrageenan-induced pleurisya of showed the antiinflammatory action of these composites., being analyzed tThe frame number in the pleural exudates and thedosage of nitric oxide dosage was also analyzed. The cytotoxic action of these polymers was analyzed throughthrough the mitochondrial function (MTT). The incubation of the glucans with mononuclear cells of the peripheral blood demonstrated that the extracted glucans extracted fromof G. saccatum havepossess a moderate cytotoxic action. These results suggest that these mushrooms possess polymers formed byfor a complex glucana-protein complex, with antiinflammatory and antioxidant actions
metadata.dc.description.resumo: Polissacarídeos de fungos têm recebido grande atenção devido ao seu uso potencial numa grande variedade de indústrias. Vários estudos têm demonstrado que polissacarídeos extraídos de basidiomicetos têm apresentado propriedades significantes como anti-inflamatório, antimicrobial , antioxidante e anti-tumoral. Apesar dessas propriedades potenciais, esses cogumelos têm sido insuficientemente investigados, e o grande número de antibióticos produzidos por esses organismos sugere que eles podem ser uma fonte de novos compostos bioativos. No presente trabalho, relatamos a composição química, potencial antioxidante, antiinflamatório e citotoxico de polímeros extraídos dos corpos de frutificação dos fungos Geastrum saccatum e Polyporus dermoporus, cogumelos nativos da mata atlântica do estado do Rio Grande do Norte. As análises químicas demonstraram teor de açúcares totais de 65% e 49%, proteínas a 7,0% nos extratos de G. saccatum e P. dermoporus, respectivamente. As análises de espectroscopia de RMN demonstraram que esses extratos são compostos por um complexo envolvendo b - glucanas e porções protéicas. A inibição da formação de radicais superóxido foi de 88,4% G. saccatum e 83,3% em P. dermoporus, e 75 e 100% para inibição de radicais hidroxilas. A aplicação dos extratos a 10, 30 e 50 mg/kg em camundongos BALBc com inflamação cutânea induzida por óleo de cróton demonstrou inibição de edema de orelha e de células polimorfonucleares no local inflamado, sendo esta resposta mais efetiva em concentrações mais baixas. A avaliação das glucanas de G. saccatum e P. dermoporus sob pleurisia induzida por carragenana de montrou ação antiinflamatória desses compostos, sendo analisado o número de células no exudato pleural e dosagem de óxido nítrico. A ação citotóxica desses polímeros foi analisada através da função mitocondrial (MTT). A incubação das glucanas com células mononucleares do sangue periférico demonstrou que as glucanas extraídas de G. saccatum possuem um ação citotóxica moderada. Estes resultados sugerem que esses cogumelos possuem polímeros formados por um complexo glucana-proteína, ativos como antiinflamatório e antioxidante
URI: http://repositorio.ufrn.br:8080/jspui/handle/123456789/12563
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