Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositorio.ufrn.br/jspui/handle/123456789/14879
Title: Turismo de eventos como estratégia no combate à sazonalidade: uma análise na hotelaria de Natal - RN
Other Titles: Events tourism as strategy in the combat to the seasonality: an analysis en the Natal - RN hotel
Authors: Medeiros, Andressa Andrade de
Keywords: Estratégia;Turismo de Eventos;Hotelaria;Sazonalidade;Strategy;Events Tourism;Hotel;Seasonality
Issue Date: 19-Dec-2007
Publisher: Universidade Federal do Rio Grande do Norte
Citation: MEDEIROS, Andressa Andrade de. Events tourism as strategy in the combat to the seasonality: an analysis en the Natal - RN hotel. 2007. 106 f. Dissertação (Mestrado em Estratégia; Qualidade; Gestão Ambiental; Gestão da Produção e Operações) - Universidade Federal do Rio Grande do Norte, Natal, 2007.
Abstract: The aim of this work is to analyse the tourism events and the performance of this segment from market as strategy in the combat of Natal's hotel seasonality, in the executives/managers's vision from this sector. Two searches were realized to turn available this study: Inicialy a bibliographic search involving the concepts associated with the tematic in question so that it arranges the embasament theoric-scientific and a survey from facts through the country search, where it was applicable in the establishments of work's population with the auxiliary from a formulary answered by a personal interview. The analyses techniques through facts were: estatistic descritive and Kolmogorov-smirnov test.Among the results found, it was verified that the main reasons alleged by the hotels to ingress in the segment from the events were the alinement from the competitive company, the diversification in the options in the sense of occupy the establishments during the period of low season and answer to the demand of market. Investigated the profile from the events occured in the Natal hotels referring to the port, public origin , kinds of events and frequency from their realizations, as well as , the capacity from these establishments to attend this segment.It was noticed that in spite of the hotels agree that the events are important estrategies to combat the seasonality, the establishments still suffer with the flutuation, what can be justified from the moment that it's considered that the events also behave from seasonal manner, having more concentration in certain periods from the year. It was evaluated that the main advantage noticed by the realization from the hotels's events is the utilization from alimentation and drinking services, surpassing the advantage from elevation of taxes occupation from the apartments
Portuguese Abstract: O objetivo deste trabalho foi analisar o turismo de eventos e a atuação deste segmento de mercado como estratégia no combate à sazonalidade na hotelaria de Natal, na visão de executivos/gerentes do setor. Para viabilização deste estudo duas pesquisas foram realizadas: inicialmente uma pesquisa bibliográfica envolvendo os conceitos associados à temática em questão de forma a proporcionar o embasamento teórico-científico e um levantamento de dados através de pesquisa de campo, a qual foi aplicada nos estabelecimentos da população do trabalho com o auxílio de um formulário respondido mediante entrevista pessoal. As técnicas de análise dos dados foram: estatística descritiva e teste Kolmogorov-Smirnov. Dentre os resultados encontrados, constatou-se que os principais motivos alegados pelos hotéis para ingressar no segmento de eventos foram o alinhamento às empresas concorrentes, a diversificação nas opções no sentido de ocupar os estabelecimentos durante o período de baixa temporada e resposta à demanda de mercado. Investigou-se o perfil dos eventos ocorridos nos hotéis de Natal no que se refere ao porte, origem do público, tipos de eventos e freqüência de realização dos mesmos, bem como a capacidade destes estabelecimentos para atender a este segmento. Apontou-se que apesar de os hotéis concordarem que os eventos são estratégias importantes no combate à sazonalidade, os estabelecimentos ainda sofrem com os efeitos da flutuação da demanda, o que pode ser justificado a partir do momento em que se considera que os eventos também se comportam de maneira sazonal, havendo maior concentração em certos períodos do ano. Avaliou-se que a principal vantagem percebida pela realização dos eventos nos hotéis é a utilização dos serviços de alimentos e bebidas, superando a vantagem da elevação das taxas de ocupação dos apartamentos
URI: http://repositorio.ufrn.br:8080/jspui/handle/123456789/14879
Appears in Collections:PPGEP - Mestrado em Engenharia de Produção

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
AndressaAM.pdf2,32 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.