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Navegando por Autor "Gonçalves, Ana Katherine da Silveira"

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    TCC
    Avaliação da radiofrequência fracionada microablativa na composição da microbiota e maturação do epitelio vaginal: um ensaio clínico randomizado
    (Universidade Federal do Rio Grande do Norte, 2023-09-29) Sarmento, Ayane Cristine Alves; Gonçalves, Ana Katherine da Silveira; 0000-0002-8351-51190000-0002-8351-5119; http://lattes.cnpq.br/3436756337251449; 0000-0001-9131-1952; http://lattes.cnpq.br/6145665770763582; Santos, Raionara Cristina de Araújo; 0000-0002-5228-7707; http://lattes.cnpq.br/4471744153684640; Medeiros, Kleyton Santos de; 0000-0002-4105-7535; http://lattes.cnpq.br/3723750550570434
    Objetivo: Avaliar a Radiofrequência Fracionada Microablativa (RFFMA) como possível opção no tratamento da atrofia vaginal. Métodos: Trata-se de um ensaio clínico randomizado e controlado com mulheres na pós-menopausa com diagnóstico de atrofia vaginal. O tratamento consistiu em três sessões de RFFMA, comparado à administração vaginal de estrogênio e um grupo controle não tratado. As avaliações ocorreram no início e 90 dias. O desfecho primário incluiu a composição da microbiota vaginal (escore de Nugent) e a maturação das células epiteliais (valor de maturação - VM). O desfecho secundário foram eventos adversos. Resultados: Foram incluídas 120 mulheres (40 em cada grupo). O escore de Nugent foi reduzido nos grupos RFFMA e estrogênio (p< 0,01) em comparação ao grupo controle. Por fim, a VM foi modificada após tratamento com RFFMA (p<0,01) e estrogênio vaginal (p<0,001). Não houve diferenças entre os grupos RFFMA e estrogênio vaginal nas variáveis estudadas. Nenhum efeito adverso foi relatado seguindo o protocolo RFFMA. Conclusões: A radiofrequência foi comparável em eficácia à administração de estrogênio no tratamento da atrofia vulvovaginal. Merece consideração como uma opção viável no manejo dessa condição.
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    Artigo
    Red meat consumption, risk of incidence of cardiovascular disease and cardiovascular mortality, and the dose–response effect
    (Medicines, 2019) Lima, Severina Carla Vieira Cunha; Medeiros, Gidyenne Christine Bandeira Silva de; Azevedo, Kesley Pablo Morais de; Mesquita, Gabriella Xavier Barbalho; Silva, David Franciole de Oliveira; Pimenta, Isac Davidson Santiago Fernandes; Gonçalves, Ana Katherine da Silveira; Lyra, Clélia de Oliveira; Piuvezam, Grasiela; https://orcid.org/0000-0001-8268-1986
    Background: Red and (particularly) processed meats are high in cholesterol and saturated and solid fatty acids. Their consumption is considered one of the risk factors for metabolic disorders. Numerous studies demonstrated a possible association between red meat consumption and cardiovascular disease (CVD). In this protocol, we propose a systematic review of the literature to examine the associations of red meat consumption with CVD incidence and mortality, and explore the potential dose–response relationship. Methods: We will search MEDLINE/PubMed, Scopus, SciELO, LILACS, ScienceDirect, Web of Science, Cochrane (CENTRAL), WHOLIS, PAHO, and Embase. We will include prospective epidemiological studies (longitudinal cohort). Risk of bias will be assessed using the Newcastle-Ottawa scale (NOS). Four independent researchers will conduct all evaluations. Disagreements will be referred to a fifth reviewer. We will summarize our findings using a narrative approach and tables to describe the characteristics of the included studies. The heterogeneity between trial results will be evaluated using a standard chi-squared test with P < .05. We will conduct the study in accordance with the guideline of the Preferred Reporting Items for Systematic Review and Meta-analyses Protocols (PRISMA-P). Results: This review will evaluate the association between red meat consumption and incidence of CVD and mortality (primary outcome measures). The secondary outcome measure will include the dose–response effect. Conclusion: The findings of this systematic review will summarize the latest evidence of the association between red meat consumption and incidence of CVD and mortality and the dose–response effect through a systematic review and meta-analysis. Registration: PROSPERO CRD42019100914. Abbreviations: CVD = cardiovascular disease, NOS = Newcastle-Ottawa scale, PRISMA = Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyzes, PRISMA-P = Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyses Protocols.
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    Artigo
    Red meat consumption, risk of incidence of cardiovascular disease and cardiovascular mortality, and the dose–response effect: protocol for a systematic review and meta-analysis of longitudinal cohort studies
    (Medicine, 2019) Piuvezam, Grasiela; Medeiros, Gidyenne Christine Bandeira Silva de; Azevedo, Kesley Pablo Morais de; Mesquita, Gabriella Xavier Barbalho; Lima, Severina Carla Vieira Cunha; Silva, David Franciole de Oliveira; Pimenta, Isac Davidson Santiago Fernandes; Gonçalves, Ana Katherine da Silveira; Lyra, Clélia de Oliveira; https://orcid.org/0000-0002-2343-7251
    Background: Red and (particularly) processed meats are high in cholesterol and saturated and solid fatty acids. Their consumption is considered one of the risk factors for metabolic disorders. Numerous studies demonstrated a possible association between red meat consumption and cardiovascular disease (CVD). In this protocol, we propose a systematic review of the literature to examine the associations of red meat consumption with CVD incidence and mortality, and explore the potential dose–response relationship. Methods: We will search MEDLINE/PubMed, Scopus, SciELO, LILACS, ScienceDirect, Web of Science, Cochrane (CENTRAL), WHOLIS, PAHO, and Embase. We will include prospective epidemiological studies (longitudinal cohort). Risk of bias will be assessed using the Newcastle-Ottawa scale (NOS). Four independent researchers will conduct all evaluations. Disagreements will be referred to a fifth reviewer. We will summarize our findings using a narrative approach and tables to describe the characteristics of the included studies. The heterogeneity between trial results will be evaluated using a standard chi-squared test with P<.05. We will conduct the study in accordance with the guideline of the Preferred Reporting Items for Systematic Review and Meta-analyses Protocols (PRISMA-P). Results: This review will evaluate the association between red meat consumption and incidence of CVD and mortality (primary outcome measures). The secondary outcome measure will include the dose–response effect. Conclusion: The findings of this systematic review will summarize the latest evidence of the association between red meat consumption and incidence of CVD and mortality and the dose–response effect through a systematic review and meta-analysis
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