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Navegando por Autor "Gonçalves, Catarina"

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    Artigo
    Anti-Inflammatory protein isolated from tamarind promotes better histological aspects in the intestine regardless of the improvement of intestinal permeability in a preclinical study of diet-induced obesity
    (Nutrients, 2022) Morais, Ana Heloneida de Araújo; Lima, Mayara S. R.; Gonçalves, Catarina; D. Neto, Mafalda; Macedo, Maria Helena; Queiroz, Jaluza L. C. de; Silva, Valéria C. da; Costa, Izael de S.; Camillo, Christina da S.; Santos, Pedro Paulo de A.; Lima, Aldo A. M.; Pastrana, Lorenzo; Maciel, Bruna L. L.; https://orcid.org/0000-0002-6460-911X
    Obesity is associated with metabolic and physiological effects in the gut. In this study, we evaluated the anti-inflammatory effect of trypsin inhibitor isolated from tamarind seeds (TTI) in vitro (interaction with lipopolysaccharide (LPS) and inhibitory activity against human neutrophil elastase (HNE)), and using intestinal co-cultures of Caco-2:HT29-MTX cell lines inflamed with TNF α (50 ng/mL) and a Wistar rat model of diet-induced obesity (n = 15). TTI was administered to animals by gavage (10 days), and the treated group (25 mg/kg/day) was compared to animals without treatment or treated with a nutritionally adequate diet. In the in vitro study, it showed inhibitory activity against HNE (93%). In co-cultures, there was no protection or recovery of the integrity of inflamed cell monolayers treated with TTI (1.0 mg/mL). In animals, TTI led to lower plasma concentrations of TNF-α and IL-6, total leukocytes, fasting glucose, and LDL-c (p < 0.05). The intestines demonstrated a lower degree of chronic enteritis, greater preservation of the submucosa, and greater intestinal wall thickness than the other groups (p = 0.042). Therefore, the better appearance of the intestine not reflected in the intestinal permeability added to the in vitro activity against HNE point to possibilities for new studies and applications related to this activity.
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    Tese
    Encapsulação de proteínas e peptídeos com propriedades antiobesidade: estudo do efeito do inibidor de tripsina isolado de sementes de tamarindo sobre o peso e saciedade
    (Universidade Federal do Rio Grande do Norte, 2023-05-30) Costa, Rafael Oliveira de Araújo; Morais, Ana Heloneida de Araújo; Passos, Thais Souza; https://orcid.org/0000-0003-2054-1544; http://lattes.cnpq.br/9685790797554876; https://orcid.org/0000-0002-6460-911X; http://lattes.cnpq.br/1233944493334651; https://orcid.org/0000-0001-6118-0680; http://lattes.cnpq.br/9512494982702459; Silva Júnior, Arnobio Antônio da; Gonçalves, Catarina; Finotelli, Priscilla Vanessa; Lima, Severina Carla Vieira Cunha
    A obesidade impulsionaa busca por novas estratégias para combatê-la. Nesse sentido, vários peptídeos e proteínas com atividade sacietogênica têm sido alvos de estudos por agirem na regulação do consumo dietético e peso corporal. Dessa forma, esta tese divide-se em dois capítulos. No primeiro, buscou-se entender como peptídeos e proteínas, quando encapsuladas, atuavam sobre a saciedade, impactando no ganho de peso e no estado de obesidade. Para isso, foi realizada uma revisão integrativa por meio de busca em bases de dados, utilizando as palavras-chaves: peptídeo, proteína, obesidade, encapsulamento e agentes anti-obesidade e selecionando estudos pré-clínicos que comparavam o efeito de peptídeos ou proteínas, encapsulados ou não, sobre a saciedade. Foram selecionados 836 estudos, desses apenas quatro artigos atenderam os critérios de seleção. Embora tenha sido um número limitado de estudos, entre os efeitos observados com o encapsulamento dessas moléculas, destacaram-se a maior eficiência na redução do ganho de peso, alterações na função do tecido adiposo, além da redução dos níveis hormonais que modulam o apetite e o peso corporal, promovendo a potencialização dos efeitos desses peptídeos e proteínas quando encapsulados. No segundo capítulo, foi investigado o efeito do inibidor de tripsina isolado de sementes de tamarindo (ITT) comparado ao mesmo nanoencapsulado em quitosana e proteína isolada do soro do leite (EQPI). Dessa forma, o EQPI foi exposto a diferentes condições de pH (7.0; 3.0 e 7.0) e temperatura (37°C; 7°C e -18°C) visando avaliar a interação entre o ITT e os seus agentes encapsulantes monitorada pela atividade antitríptica. Posteriormente foi realizado o estudo pré-clínico, no qual ratos Wistar (n = 25), com obesidade induzida por dieta de alto índice glicêmico e alta carga glicêmica (HGLI) por 17 semanas, foram divididos em cinco grupos e avaliados por 10 dias, sendo eles: sem tratamento (HGLI + água), tratamento 1 (dieta nutricionalmente adequada), tratamento 2 (com dieta nutricionalmente adequada e EQPI/12,5 mg/kg), tratamento 3 (dieta HGLI e EQPI/12,5 mg/kg) e tratamento 4 (dieta HGLI e ITT/25 mg/kg). Esses grupos foram avaliados quanto ao consumo dietético, parâmetros zoométricos, bioquímicos e inflamatórios. O EQPI foi capaz de preservar eficientemente o ITT, não apresentando inibição para a tripsina, e quando submetido a condição ótima (agitação constante de 300 rpm, por aproximadamente 12 h, a 20°C) de liberação do ITT apresentou 100% de atividade antitríptica. Contudo, expondo EQPI aos diferentes pHs, apenas no pH gástrico durante 2 h observou-se expressiva atividade antitrípica. E quanto a exposição as temperaturas, EQPI apresentou alta atividade antitríptica, semelhante ao ITT (37°C por 4 h, 7°C por 3 dias e 7°C por 7 dias), demonstrando a liberação completa do ITT contido em EQPI. No estudo pré-clínico, ratos Wistar com obesidade tratados com EQPI reduziram significativamente a variação do peso corporal (p < 0,05) quando comparado ao tratamento com ITT. Observou-se que apenas o tratamento com ITT levou a mudanças significativas nos parâmetros inflamatórios (p < 0,05). O efeito do EQPI sobre o peso indica que a encapsulação promoveu aumento do efeito de ITT, com liberação sustentada. Portanto, a encapsulação de peptídeos e proteínas se mostra como uma estratégia promissora para aplicabilidade dessas moléculas no tratamento de doenças, como a obesidade.
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    Artigo
    Safety and potential functionality of nanoparticles loaded with a trypsin inhibitor isolated from tamarind seeds
    (Elsevier, 2020) Morais, Ana Heloneida Araújo; Costa, Rafael Oliveira de Araújo; Matias, Lídia Leonize Rodrigues; Passos, Thaís Souza; Queiroz, Jaluza Luana Carvalho de; Carvalho, Fabiana Maria Coimbra de; Maciel, Bruna Leal Lima; Uchôa, Adriana Ferreira; Amado, Isabel Rodríguez; Gonçalves, Catarina; Pastrana, Lorenzo; https://orcid.org/0000-0002-6460-911X
    The trypsin inhibitor isolated from tamarind seeds(TTI) presentssatietogenic and anti-inflammatory effects. In the present study, TTI encapsulation by nanoprecipitation in purified chitosan and whey protein isolate (ECW) was performed to maintain TTI’s integrity and protection through the gastrointestinal tract. The interaction between TTI and the encapsulating agents was determined by filtration monitoring the antitrypsin activity. Cytotoxicity was evaluated at different concentrations (0.5, 2.5 and 5.0 mg/mL) in Caco-2 and CCD-18Co cells. Subacute blood toxicity was evaluated in Wistar rats (12.5 mg/kg) for ten days. The particles presented a smooth surface, with 118.00 (17.27) nm of diameter, 0.37 (0.02) of polydispersity index, -38.26 (0.15) mV (neutral pH) of sur face charge, and 95.31 (0.31)% of incorporation efficiency. At neutral pH, there was a strong interaction of the encapsulating agents and TTI, and a gradual release of TTI at pH 3.0. Cell viability (> 70%) evaluation, in vivo biochemical and hepatic parameters of Wistar rats showed the absence of toxic effects of the nanoparticles with TTI. The study showed that TTI nanoparticles are potentially safe and represent a promising formulation for the clinical application of TTI and may become an option as a novel ingredient in food
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    Artigo
    Tamarind trypsin inhibitor in chitosan–Whey protein nanoparticles reduces fasting blood glucose levels without compromising Insulinemia: a preclinical study
    (Nutrients, 2019) Morais, Ana Heloneida de Araújo; Matias, Lidia Leonize Rodrigues; Costa, Rafael Oliveira de Araújo; Passos, Thais Souza; Queiroz, Jaluza Luana Cravalho de; Serquiz, Alexandre Coelho; Maciel, Bruna Leal Lima; Santos, Pedro Paulo de Andrade; Camillo, Cristina da Silva; Gonçalves, Catarina; Amado, Izabel Rodriguez; Pastrana, Lorenzo; https://orcid.org/0000-0002-6460-911X
    In vivo studies show the benefits of the trypsin inhibitor isolated from tamarind (Tamarindusindica L.) (TTI) seeds in satiety and obesity. In the present study, TTI nanoencapsulation (ECW) was performed to potentialize the effect of TTI and allow a controlled release in the stomach. The impact on glycemia, insulin, and lipid profile was evaluated in Wistar rats overfed with a high glycemic index diet (HGLI). Characterization of the nanoparticles and in vitro stability in simulated gastrointestinal conditions, monitored by antitrypsin activity and HPLC, was performed. ECW and empty nanoparticles (CW) were administered by gavage, using 12.5 and 10.0 mg/kg, respectively. Both nanoformulations presented a spherical shape and smooth surface, with an average diameter of 117.4 nm (24.1) for ECW and 123.9 nm (11.3) for CW. ECW maintained the antitrypsin activity (95.5%) in the gastric phase, while TTI was completely hydrolyzed. In Wistar rats, the nanoformulations significantly reduced glycemia and HOMA IR, and ECW increased HDL-c compared to CW (p < 0.05).Pancreas histopathology of animals treated with ECW suggested an onset of tissue repair. Thenanoencapsulation provided TTI protection, gradual release in the desired condition, and improvement of biochemical parameters related to carbohydrate metabolism disorders,without compromising insulinemia
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