Navegando por Autor "Oliveira, Larissa Ferreira Ribeiro de"
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Dissertação Estudo do potencial bioativo das sementes de cajá (Spondias Mombin L.) e sua veiculação simultânea com probióticos(Universidade Federal do Rio Grande do Norte, 2023-06-30) Oliveira, Larissa Ferreira Ribeiro de; Assis, Cristiane Fernandes de; https://orcid.org/0000-0001-7595-5395; http://lattes.cnpq.br/0034694007210837; https://orcid.org/0000-0003-2042-4348; http://lattes.cnpq.br/3721560802857426; https://orcid.org/0000-0003-0598-0207; http://lattes.cnpq.br/6186058934310109; Pedrini, Marcia Regina da Silva; https://orcid.org/0000-0001-6697-5036; http://lattes.cnpq.br/0099275569766870; Andrade, Ester Ribeiro de; https://orcid.org/0000-0001-9332-3922; http://lattes.cnpq.br/6291196494488690A associação de probióticos e extratos vegetais é uma estratégia promissora para entrega simultânea de compostos funcionais, apresentando inúmeros benefícios à saúde. Nese contexto, o presente estudo objetivou avaliar o potencial bioativo das sementes do cajá (Spondias mombin L.) e sua veiculação simultânea com probióticos, utilizando a fermentação e a coencapsulação como estratégias. Inicialmente, a semente do cajá foi submetida à caracterização físico-química, e avaliada como fonte de compostos fenólicos em diferentes soluções extratoras. O etanol 50% favoreceu maior concentração de fenólicos (293,81 ± 8,50 mg EAG/L) e açúcares totais (21,03 ± 0,34 g/L). Em seguida, este extrato foi avaliado quanto a capacidade de multiplicação de Lactobacillus acidophilus NRRL B-4495 e Lactiplantibacillus plantarum NRRL B-4496. Durante 48 h de fermentação, as populações probióticas apresentaram queda de 1,6 a 2,2 ciclos logarítmicos e mantiveram o conteúdo fenólico total. Com o objetivo de aumentar a estabilidade do produto, L. acidophilus e o extrato da semente do cajá foram coencapsulados por atomização utilizando maltodextrina isoladamente (EPM) ou associada à pectina cítrica (EPMP). O extrato e os microencapsulados foram avaliados quanto às características físico-químicas, atividades antioxidante e antibacteriana. Além disso, a sobrevivência probiótica em condições gastrointestinais simuladas foi investigada. Os microencapsulados EPM e EPMP apresentaram diâmetros médios de 16,37 ± 5,42 μm e 15,18 ± 2,52 μm e eficiência de encapsulação acima de 98%. O EPM apresentou maior concentração de fenólicos totais (121,40 ± 1,22 mg EAG/g) enquanto EPMP apresentou atividades antioxidantes mais elevadas. Em relação atividade antibacteriana, o extrato não apresentou inibição nas concentrações testadas, EPMP apresentou concentração inibitória mínima (CIM) de 250 μg/mL para S. aureus e 500 μg/mL para E. coli enquanto EPM apresentou CIM de 250 μg/mL para S. aureus e E. coli. A taxa de sobrevivência dos encapsulados em condições gastrointestinais simuladas foi maior no líquido gástrico. Diante do exposto, conclui-se que atomização foi uma estratégia viável para coencapsulação de probióticos e extrato da semente de cajá, potencializando as suas atividades biológicas e contribuindo para a diversificação dos produtos probióticos disponíveis no mercado.Artigo Physicochemical characterization, fatty acid profile, antioxidant activity and antibacterial potential of cacay oil, coconut oil and cacay butter(Plos One, 2020-04) Damasceno, Karla Suzanne Florentino da Silva Chaves; Azevedo, Wendell Medeiros de; Oliveira, Larissa Ferreira Ribeiro de; Alcântara, Maristela Alves; Cordeiro, Angela Maria Tribuzy de Magalhães; Araújo, Nathália Kelly de; Assis, Cristiane Fernandes de; Sousa Júnior, Francisco Caninde deThe Amazon region is rich in genetic resources such as oilseeds which have potentially important local commercial exploitation. Despite its high concentration of bioactive compounds, cacay (Caryodendron orinocense Karst.) oil is poorly investigated and explored. Thus, this study focuses on the physicochemical characterization (moisture, density, and saponification, iodine, and acidity values), fatty acid composition as determined by gas chromatograph mass spectrometry (GC/MS), total phenolic content (TPC), and antioxidant activity (DPPH and ABTS radical scavenging assay) of cacay oil, coconut oil and a coconut/cacay oil blend, also known as cacay butter. The antibacterial activity of cacay oil was additionally evaluated. Our study demonstrated that cacay oil presents a high amount of polyunsaturated fatty acid (PUFA) (58.3%) with an emphasis on linoleic acid and a lower acidity value (2.67 ± 0.01 cg I2/g) than butter and coconut oil, indicating a low concentration of free fatty acids. In contrast, cacay butter and coconut oil presented higher saturated fatty acid percentages (69.1% and 78.4%, respectively) and higher saponification values (242.78 and 252.22 mg KOH/g, respectively). The samples showed low moisture and relative density between 912 and 916 kg/m3 . The hydrophilic fraction of cacay oil was highlighted in the quantification of TPC (326.27 ± 6.79 mg GAE/kg) and antioxidant capacity in vitro by DPPH radical scavenging assay (156.57 ± 2.25 μmol TE/g). Cacay oil inhibited the growth of Bacillus cereus (44.99 ± 7.68%), Enterococcus faecalis (27.76 ± 0.00%), and Staphylococcus aureus (11.81 ± 3.75%). At long last, this is the first study reporting the physicochemical characterization and bioactive properties of cacay butter. Coconut oil and cacay butter showed great oxidative stability potential due to higher contents of saturated fatty acids. Moreover, cacay oil presents as an alternative source of raw materials for cosmetic and biotechnology industries due to its high concentration of PUFA and for being a rich source of phenolic compoundsArtigo Turning cacay butter and wheat bran into substrate for lipase production by Aspergillus terreus NRRL-255(Preparative Biochemistry & Biotechnology, 2020-02) Damasceno, Karla Suzanne Florentino da Silva Chaves; Azevedo, Wendell Medeiros de; Oliveira, Larissa Ferreira Ribeiro de; Alcântara, Maristela Alves; Cordeiro, Angela Maria Tribuzy de Magalhães; Assis, Cristiane Fernandes de; Sousa Júnior, Francisco Canindé deCacay oil and butter were evaluated as enzymatic inducers for lipase production from Aspergillus terreus NRRL-255 by solid-state fermentation (SSF). Initially, physicochemical characteristics of agro-industrial wastes were evaluated in order to identify a potential solid substrate for lipase production. Higher water absorption index (3.65 g H2O/g substrate), adequate mineral content, great carbon source, and nitrogen concentration were factors that influenced the choice of wheat bran as a solid substrate. Cacay butter presented the highest lipolytic activity (308.14 U g−1) in the screening of lipid inducer. Then, the effects of lipid inducer concentration (cacay butter), temperature, pH, moisture, and fermentation time were evaluated on process performance using multivariate statistical methodology. Under optimal conditions, the highest lipase activity observed was 2,867.18 U g−1. Regarding the lipase characterization, maximum relative activity was obtained at pH 7.0 and at 35 °C. An inhibitory effect was observed for Ca2+, Mn2+, Zn2+, Fe2+, and Cu2+ ions. Lipase activity was increased with the reduction of sodium dodecyl sulfate (SDS) concentration and the increase of Triton X-100. Therefore, the use of wheat bran as a solid substrate combined with cacay butter demonstrated a substantial lipase production, indicating its biotechnological industrial potential